Klavir – najlepši muzički instrument

No Comments

Klavir, kao jedan od najlepših muzičkih instrumenata, ima višestruku primenu i može se koristiti u vidu pratnje, kao deo kamerne muzike ili kao deo ansambla.

Počev od njegovog zanimljivog izgleda, preko istorije, pa sve do najrazličitijih tonova koje proizvodi mnogo toga može da se nauči o klaviru.

Klavir

Muzička radionica Allegro će vam u ovom blogu pisati o klaviru, kao jednom od najinteresantnijih i najlepših muzičkih instrumenata.

Klavir i istorija

Kako bi se dublje razumeli istorijski aspekti ovog muzičkog instrumenta, ukratko ćemo vas upoznati sa njegovom istorijom. Bartolomeo Kristofori smatra se izumiteljem modernog klavira. Ovaj Italijan, koji je živeo je od 1655. do 1731., konstruisao je klavir u 18.veku, dok je radio u službi princa Ferdinanda Medičia. Bartolomeo je usavršio je komplikovan mehanički aspekt klavirskog dizajna 1720. godine, tako što je umesto tada korišćenog mehanizma gavranovih pera koja okidaju žicu, napravio sistem čekića koji zvuk proizvode udarcem o žicu.

Klavir

 

Time je postigao zavisnost jačine odsviranog tona od jačine udara prsta na dirku, što je u to vreme bila novost, jer se ranije okidanjem žice preko mehanike dirki mogla postizati samo jedna jačina tona. Zbog ovoga su se prvi klaviri nazivali „piano e forte’’.

Klavir i dizajn

Klavir je instrument sa dirkama kod kojeg se ton proizvodi udarom filce, koji je prekriven čekićem, o metalnu žicu. Zbog svojih velikih tehničkih i izražajnih mogućnosti, klavir je jedan od instrumenata sa najbogatijom muzičkom literaturom. Opseg klavira obuhvata tonove od subkontra A (2A) do c5. Muzika za klavir najčešće se piše u dva linijska sistema.

 

Klavir

 

Gornji sistem se uglavnom izvodi desnom rukom, i najčešće se zapisuje u violinskom ključu, dok se donji sistem izvodi levom rukom i zapisuje u bas ključu. Izvođač čiji je instrument klavir zove se pijanista.

Spoljašnji deo klavira čini drveno kućište, koje ima tri noge. Kućište ima oblik položene harfe, a na gornjoj strani se nalazi poklopac koji se otvara. Dve noge između kojih se nalaze pedali se nalaze na prednjem delu kućišta. Treća noga je na zadnjem delu kućišta.
Unutar kućišta nalazi se okvir od čelika ili livenog gvožđa, na kome su zategnute žice čijim vibriranjem se proizvode tonovi. Oko žica za najdublje tonove nalazi se dodatni namotaj bakarnih niti da bi se dobila bolja Žice su pričvršćene za metalne čivije, čijim se zatezanjem i otpuštanjem klavir štimuje.

Dirke klavira i tonovi

Klavijatura klavira se nalazi na prednjem delu, ima 88 dirki – 52 bele i 36 crnih. Bele dirke su u prošlosti prekrivane slojem slonovače, dok se danas mahom prekrivaju plastikom. Njima su predstavljeni dijatonski tonovi C, D, E, F, G, A i H.

 

Klavir

Na crnim dirkama se sviraju povišeni dijatonsiki tonovi koji nemaju svoje ekvivalente među onima koji su preko belih već dostupni. Izražajne mogućnosti klavira se obogaćuju pedalima. Pedali se sastoje iz levog, desnog i srednjeg pedala, dok je najčešće korišćen desni pedal. Njime se prigušivači podižu sa žica, dozvoljavajući im da slobodno vibriraju. Time se ne postiže samo prirodno vibriranje žica nego i slobodna rezonancija među njima.

Klavir

 

Levi pedal se koristi za postizanje mekog i baršunastog zvuka. Njegovim pritiskanjem se klavijatura pomera malo udesno, zajedno sa celim mehanizmom, pa čekić udara u dve žice umesto u tri, ili u dve umesto u jednu. Srednji se retko koristi, i veliki broj modernih klavira je konstrisan bez srednjeg pedala.

Verujemo da je ljubav prema klaviru zarazna, stoga vas pozivamo da nas posetite i pustite da prelepi tonovi osvoje vaš um i dušu.

Muzička radionica Allegro je tu za vas, bilo da želite da vaše dete nauči da svira klavir ili vi. Za sve dodatne informacije ne oklevajte da nas kontaktirate.

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Muzički centar Allegro

Mi smo muzički centar koji pruža časove klavira za decu i odrasle i fokusirani smo na indivisualne časove uz pomoć kojih dolazite do odličnih rezulatata za kratko vreme.

Želite da nam postavite neko pitanje?

Popunite našu online formu i pošaljite nam pitanje, sugestiju ili neku kritiku. Tu smo za vas da vam pomognemo da zakoračite u predivni svet muzike :)

More from our blog

See all posts

Leave a Comment