Muzika i njeni izlečujući efekti

No Comments

Muzika je jezik duše i ima veoma povoljne uticaje na ljudsko zdravlje. Neki smatraju da tamo gde se savremena medicina završava, muzika počinje sa svojim blagodetima za sveukupno blagostanje čoveka.

Muzika povoljno deluje na zdravlje

muzika

Nedavna istraživanja su pokazala da je dejstvo muzike neverovatno čak i kod pacijenata sa najtežim oboljenjima.

Naime, pored tradicionalnog lečena uključena im je i terapija sa muzikom. Sve u svemu, dokazano je da je imala veoma blagotvoran efekat i da je uticala na podizanje raspoloženja i smanjenje anksioznosti kod pacijenata.

Lagani zvuci klasičnih melodija uticali su na smanjenje otkucaja srca, umirivali su disanje i regulisali krvni pritisak. Pacijentima je umnogome poboljšan kvalitet života posle težih intervencija i to upravo muzikoterapijom.

Klavir kao magični muzički instrument

Neretko se dešava da učenje sviranja nekog instrumenta, posebno klavira, poboljšava motoričke sposobnosti, bistri um i utiče podsticajno na čoveka.

Dakle, nikada nije previše kasno, niti rano kada su časovi klavira u pitanju, jer njegovi pozitivni efekti na ljudski organizam su brojni.

Muzika je dokazano korisna kod svih starosnih grupa iz više razloga.

muzika

Pre svega smanjuje anksioznost kod ljudi koji su izloženi nekom hirurškom zahvatu, poboljšava memoriju kod dementnih lica, umanjuje bol i smanjuje simptome depresije a posebno je značajna za decu zaostalu u razvoju.

Zvuci i vibracije muzičkih instrumenata korisni su kako za odrasle, tako i za decu i odojčad.

Muzikoterapija se koristi kao dokazano i efikasno sredstvo u neonatalnim jedinicama, internzivnim negama, domovima za stara lica, pa i kod lečenja raznih vrsta psihičkih poremećaja.

Muzika kao lek

Neurologija je velika nepoznanica,čak i lekarima kojima je ona specijalnost. Međutim uticaj prijatnih tonova klasične muzike, dokazano deluje na pojedine sfere mozga i stimulišu ih.

Ovaj podatak je veoma bitan kod pacijenata sa demencijom, Alchajmerovom bolešću i moždanim udarom. Čak se smatra da može imati efekat opijata. Ova činjenica je veoma bitna jer utiče na smanjenje bola pa je samim tim  potreba za lekovim svedena na minimum.

Muzikoterapija je poslednjih godina u velikoj ekspanziji. Učenje ili samo slušanje nekog muzičkog instrumenta, individualno ili grupno, daje velike benefiti za zdravlje čoveka.

Muzika je život!

muzika

Život bez muzike bio bi tih i dosadan. Ona obogaćuje naša čula i podstiče komunikaciju među ljudima.

Zvuci koji dolaze do našeg uha, nisu toliko fizički, koliko i psihički osećaj, jer ona u nama budi ono najlepše.

Ne mogu svi voleti istu muziku, niti mogu biti podjednako zaljubljeni u isti muzički instrument, ali je jedno sigurno da ona stvara savršenu harmoniju između duha i tela.

Muzička radionica Allegro je otvorena za sve vrste saradnje i sve uzraste. Dođite da muzikom oplemenimo sebe i ljude oko sebe.

S ljubavlju vaš Allegro

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Muzički centar Allegro

Mi smo muzički centar koji pruža časove klavira za decu i odrasle i fokusirani smo na indivisualne časove uz pomoć kojih dolazite do odličnih rezulatata za kratko vreme.

Želite da nam postavite neko pitanje?

Popunite našu online formu i pošaljite nam pitanje, sugestiju ili neku kritiku. Tu smo za vas da vam pomognemo da zakoračite u predivni svet muzike :)

More from our blog

See all posts

Leave a Comment